13 april: Gratis Lunch Webinar De Psychologie van Fake News: Oorzaken en Oplossingen 🧠
logo

De Psychologie van Fake News: Oorzaken en Oplossingen 🧠

Gratis Lunch-Webinar: Vanaf vandaag terug te kijken!
👇 Scroll naar beneden om je in te schrijven 👇

Fake news en misinformatie vormen een steeds groter probleem. Als boeman wordt vaak gewezen naar de steeds slimmere algoritmes die ons enkel content binnen onze informatiebubbel voorschotelen. Maar welke psychologische aspecten liggen hier eigenlijk aan ten grondslag, en wat kunnen we daarmee?

In dit webinar lichten Diede en Tom toe welke biases in ons brein ons gevoelig maken voor fake news. En we kijken naar oplossingen: waarom zijn interventies vaak zo ineffectief, en welke werken juist wel?

Webinar: De Psychologie van Fake News

Gratis lunch-webinar, 45 minuten

Wanneer?

Vanaf vandaag terug te kijken!

👇 Schrijf je hieronder in als je de opname wilt ontvangen
(inclusief slides + toelichting):

Je voornaam*
Please fill all the required fields!
Please accept terms and conditions to proceed
Unravel verscheen eerder in:

Wat ontdek je in de lunch-webinar?

Ontdek de laatste wetenschappelijke inzichten over:

Waarom ieders brein gevoelig is voor misinformatie

Waar social media algoritmes dagelijks slimmer worden om onze aandacht te grijpen, verwerken we de content nog altijd met een prehistorisch brein. Onze hersenen verwerken informatie snel en intuïtief, waardoor we gemakkelijk in de fake news fuik verstrikt raken. We zetten de belangrijkste biases van ons brein op een rij.


Technische en maatschappelijke interventies

Van fact checking tot onderwijs in kritisch denken: er wordt al veel geprobeerd om mensen minder vatbaar te maken voor fake news – maar vaak met wisselend succes. We bekijken op basis van onderzoek waarom zoveel interventies de plank misslaan, maar ook welke ingrediënten een interventie juist wél succesvol maken.

Waarom fake news juist nu toeneemt

Met name tijdens de coronapandemie is de verspreiding en overtuigingskracht van misinformatie explosief toegenomen. Wat is hier de psychologische verklaring achter en wat betekent dit voor de nabije toekomst?


Nudging tegen misinformatie: verrassend effectief

Nudges zijn kleine veranderingen in de omgeving om aandacht, mindset en gedrag te veranderen. Hoewel nudges al breeduit worden toegepast, zijn ze in de context van fake news onderbelicht gebleven. We laten zien hoe kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken.

Bekijk de opname terug, vanaf vandaag beschikbaar (inclusief de slides + toelichting).

Unravel Research is met trots aangesloten bij het internationale Neuromarketing Science & Business Association.

Samen met Universiteit Tilburg slaat Unravel Research de handen ineen om het consumer neuroscience veld i.c.m. AI en Machine Learning verder te brengen.

"Tim is een bevlogen neurospecialist die je door middel van herkenbare voorbeelden meeneemt in de werking van je brein. Vol enthousiasme en met hoge energie neemt hij je mee in de wereld van neuromarketing."

Alieke Ingerman

FrankWatching

"Wat een ontzettend leuke Lunch&Learn was het! Enorm veel positieve reacties gehad van mijn collega’s. Leuke/relevante content en energieke vibe."

Kader

Shopper Marketeer Perrigo

"Wanneer je een presentatie van Tim & Tom bijwoont, krijg je geen bullshit te horen maar wetenschappelijk bewezen facts & figures."

Peggy van Est

Dagmar van der Lee

Business Connected

Bekijk de opname terug, vanaf vandaag beschikbaar (inclusief de slides + toelichting).

Sprekers:

Consumentenpsycholoog
Mede-oprichter Unravel Research

Research Director
Mede-oprichter Unravel Research

Please wait